Kompetens på plats avgörande för GTE

När svenska GTE ville undersöka marknaden i Australien blev avståndet övermäktigt. Tack vare Exportrådets kontor i Sydney fick man inte bara en kostnadseffektiv kartläggning av affärsmöjligheterna utan även en man på plats som öppnade rätt dörrar och förde förhandlingarna i hamn. 

- Australien ligger lite för långt bort för att vi själva skulle kunna ha koll. Att flyga fram och tillbaka blir både dyrt och tidskrävande. Det var därför naturligt att anlita Exportrådet på plats för att undersöka marknaden åt oss, säger Per Andersson, Industrial Sales Manager på Gas Turbine Efficiency AB.

GTE har en patenterad tvättlösning för gasturbiner som utvecklats under 80-talet av företagets grundare Peter Asplund. På den tiden arbetade han med Jas-projektet på Saab, och kunde då konstatera att det saknades en effektiv, tidsbesparande och miljövänlig teknik för att tvätta jetmotorer. Under några år fick han möjlighet att utveckla en sådan tvättlösning, och det är denna som idag utgör GTE:s affärsidé.

Unik tvättlösning sparar miljoner
- När turbinerna blir skitiga förlorar de prestanda. Det unika med GTE:s teknik är att turbinerna även kan tvättas under högtryck "online", vilket innebär att man kan hålla turbinerna effektiva och inte behöver stänga av dem så ofta, säger Per Andersson.

Kunderna finns inom bland annat olje- och gasindustrin, gruv-, flyg-och marinindustrin. Och det finns stora pengar för företagen att tjäna, i synnerhet för olje- och gasbolagen: En dags stopp kan betyda en förlust på 5-10 miljoner kronor.

Sedan tidigare fanns GTE i framför allt Europa, USA och Ryssland. Med tanke på att Australien är en av världens stora olje- och gasnationer ville man undersöka affärsmöjligheterna även här. Som ett relativt litet företag hade GTE inga möjligheter att själva undersöka marknaden, och i december 2006 inledde man därför ett samarbete med Exportrådets kontor i Sydney.

- Marknadskartläggningen som Exportrådet gjorde visade att det fanns en stor marknad i Australien för våra produkter inom olje- och gasindustrin. Kartläggningen och det efterföljande besöksprogrammet då vi träffade potentiella agenter och slutkunder gav oss en tydlig bild av hur etableringen skulle gå till, säger Per Andersson.

Exportrådet öppnade dörren
GTE kom tillsammans med Exportrådet fram till att det inte fanns någon marknad för en agent, vilket man hade trott från början. I stället slöt man ett OEM-avtal (Original Equipment Manufacturer) med en av världens största tillverkare av gasturbiner, Solar.

- Avtalet fungerar utmärkt som bas för att bygga vår verksamhet i Australien, säger Per Andersson och fortsätter:

- Exportrådet har öppnat dörren för oss i Australien och samarbetet fortsätter. Vi har en man på deras kontor i Sydney som hjälper oss att följa upp kontakterna med Solar och även olika slutkunder som ExxonMobil, Apache Energy, BHP Billiton, Santos, Shell och Woodside.

GTE växer snabbt. På bara fyra år har man gått från en handfull anställda till ett 60-tal. Till Europa, USA och Ryssland kan man nu lägga Australien och i närmast i tiden ligger en etablering i Mellanöstern och Singapore.

 

 

Vi som var med i detta case...